Najprostszym sposobem, aby nasz organizm prawidłowo funkcjonował jest właściwe dla nas odżywianie. Aby stać się zdrowym i pięknym powinniśmy spożywać zdrowe pożywienie, bogate w potrzebne nam składniki.
Autor - Maria Centkiewicz
Klaster „Zielononóżka”
www.zielononozka.pl
Nasza jedyna staropolska rasa kur, jedyna rodzima. Dziś, dzięki wielu zapaleńcom, odnawiana w naszych tradycyjnych gospodarstwach. Po raz pierwszy opisana w czasopiśmie „Hodowca drobiu” w 1879 roku, a w 1894 po raz pierwszy pojawiła się na wystawie hodowlanej we Lwowie. Nazywano ją kurą o zielonych nogach. Nie dały się zamknąć w klatkach, chętnie korzystają z zielonych wybiegów i wyjątkowo troskliwie opiekują się swoimi pisklętami.
Dzięki wsparciu, w roku 2001 rozpoczęliśmy bardzo ciekawy program zachowania rasy poprzez jej użytkowanie. Zdecydowaliśmy się poświęcić swój czas i odtworzyć hodowlę. Dziś nasza grupa liczy kilkanaście gospodarstw, położonych głównie na terenach czystych ekologicznie. Dzięki naszym staraniom nasi klienci wreszcie mogą liczyć na wyjątkowo smaczne i odżywcze jaja. Współpracujemy z licznymi stoiskami ekologicznymi. Podstawą żywienia niosek są nasze polskie zboża, a latem zielone łąki i pastwiska. Nie stosujemy GMO, nie stosujemy syntetycznych barwników. Naukowców zainteresował naturalnie niski poziom cholesterolu. Ale walory jaj zielononóżek to nie tylko smak, ale przede wszystkim bogactwo aminokwasów, witamin, związków mineralnych czy pożądanych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3. To idealny pokarm dla nas i naszej rodziny. Więcej o naszych rolnikach, zielononóżkach oraz o ich oryginalnych, lekko kremowych jajach na stronie www.zielononozka.pl.
Zapraszamy!
Życzę smacznego...
Maria Centkiewicz, koordynator klastra
kontakt: proregion@wp.pl
Obecnie w klastrze pracuje kilkanaście gospodarstw rodzinnych.
Są wśród nich pionierzy chowu ekologicznego, jak np. pani Kozłowska i pani Piechota, których gospodarstwa położone są w uroczych zakątkach Doliny Baryczy. Panie te doskonale pamiętają trudne początki, kiedy w roku 2001 zaczynaliśmy od 50 sztuk piskląt zielononóżki na próbę...
Dziś nasze gospodarstwa prowadzą stada w wielkości dostosowanej do wielkości posiadanych użytków zielonych. Nasza zielononóżki stały się symbolem Doliny Baryczy, a jaja zielononóżek stały się cenionym produktem ekologicznym widocznym na półkach sklepowych. Jest to efekt wielu lat współpracy i podejmowania nowych wyzwań. Od roku.... stale współpracujemy z Polskimi Fermami, partnerem który doskonale rozumie, jakiego trudu trzeba aby ten znakomity produkt mógł się znaleźć na standardowych półkach sklepowych. Dzięki stałej współpracy, Polskie Fermy umieszczają jaja zielononóżek w coraz to nowych miejscach szeroko dostępnych dla klientów. Nasze wspólnie wypracowane opakowanie, oryginalne logo „zielononóżki”, nadzorowany system dystrybucji gwarantuje Państwu spożywanie oryginalnego produktu.
Dziś Polskie Fermy dostarczają nasze oryginalne produkty „Jaja Kury Zielonóżki” do wielu sieci handlowych.
Ważne abyście Państwo zwracali uwagę na nasze oryginalne opakowania opatrzone charakterystycznym logotypem.
Każde jajo opatrzone jest numerem charakteryzującym sposób chowu i identyfikującym producenta.
Więcej informacji o naszych gospodarstwach zaprezentujemy na naszej stronie klastra: www.zielononozka.pl