1. Skorupka.
2. Zewnętrzna blaszka błony pergaminowej.
3. Wewnętrzna blaszka błony pergaminowej.
4, 13. Chalaza.
5, 6, 12. Białko.
7. Błona żółtkowa.
8, 10, 11. Żółtko.
9. Tarczka zarodkowa.
14. Komora powietrzna.
15. Kutikula.
(źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Jajo_(biologia))
Jajko składa się z: wody, białek, tłuszczy (jednonienasyconych, nasyconych, wielonienasyconych), węglowodanów i popiołu.
W skład jajka wchodzą: wapń, fosfor, żelazo, jod, sód, potas, chlor, magnez, fluor, miedź, siarka, mangan, cynk.
Jajko zawiera następujące witaminy: A, D, E, B1,B2, B6, B12, PP, kwas pantotenowy, kwas foliowy, biotynę, chlorek choliny.