Jajo przepiórcze posiada doskonałe walory odżywcze i dietetyczne, a ponadto odznacza się znacznie większą, nie spotykaną w innych produktach spożywczych zawartością przyswajalnego fosforu. W porównaniu z jajem kurzym, jajka przepiórcze są zdecydowanie lepszym źródłem niektórych niezbędnych aminokwasów np. metioniny, treoniny, mają także znacznie większą zawartość żółtka niż jaja kurze, oraz - oceniany przez niektórych smakoszy jako zdecydowanie lepszy - smak.
Jaja przepiórcze są zazwyczaj nieszkodliwe dla osób, które są uczulone na białko z jaj kurzych oraz co najważniejsze, nie zawierają szkodliwego cholesterolu . Jaja przepiórcze są pomocne w leczeniu astmy, cukrzycy, zaburzeń nerwowych, bronchitu, anemii, chorób nerek i wątroby oraz w terapii wzmacniania włosów. Regularnie spożywane uważane są za afrodyzjak.
Źródło:http://przepiorki.pl/4-Jaja-przepiorcze.htmlWartość odżywcza jaj przepiórczych i kurzych:
Składnik |
Jajo |
Jajo |
Wapno (mg) |
59 |
56-58,5 |
Fosfor (mg) |
232 |
180-237,9 |
Żelazo (mg) |
3,8 |
2,1-2,25 |
Magnez |
11,62 |
12 |
Sód |
132 |
132 |
Potas |
135 |
135 |
Miedź |
0,11 |
0,03 |
Cynk |
1,46 |
1,36 |
Witamina A (IU) |
300 |
221-520 |
Tiamina (mg) |
0,12 |
0,09 |
Ryboflamina (mg) |
0,85 |
0,32 |
Niacyna (mg) |
0,10 |
0,06-0,09 |
Energia (kcal) |
158 |
183 |