Oznakowanie na skorupce
Klasa A
Jaja kurze klasy A, czyli przeznaczone do handlu detalicznego, muszą być oznaczone na skorupie numerami wyróżniającymi. Numer taki składa się z kodu systemu chowu, kodu państwa oraz weterynaryjnego numeru identyfikacyjnego.
Kod systemu hodowli (tzw. "systemu utrzymania kur"):
-
0 – jaja z produkcji ekologicznej
-
1 – jaja z chowu na wolnym wybiegu
-
2 – jaja z chowu ściółkowego
-
3 – jaja z chowu klatkowego
Kod państwa członkowskiego Unii Europejskiej (np. PL), w której zarejestrowany jest zakład.
Na oznaczenie zakładu (weterynaryjny numer identyfikacyjny) składają się:
-
kod województwa (dwie cyfry)
-
kod powiatu (dwie cyfry)
-
kod zakresu działalności (dwie cyfry)
-
kod firmy w danym powiecie (dwie cyfry)
Klasy B i C
-
na skorupkach jaj klasy B nie chłodniczych i nieutrwalonych umieszcza się literę
-
B w kole o średnicy co najmniej 12 mm;
-
na skorupkach jaj klasy B chłodniczych (tzn. schłodzonych w pomieszczeniach o temperaturze 5 °C) umieszcza się trójkąt równoboczny o długości boku co najmniej 10 mm;
-
na skorupkach jaj klasy B utrwalonych (w mieszaninie gazów różniącej się od składu atmosferycznego powietrza) umieszcza się romb o przekątnych 16 i 7 mm;
-
na skorupkach jaj klasy C umieszcza się literę C w kole o średnicy co najmniej 12 mm.