11.10.2013 ŚWIATOWY DZIEŃ JAJA - WORLD EGG DAY
2013-10-10
Święto to tradycyjnie obchodzimy w drugi piątek października.
Pomysłodawcą tych obchodów jest Międzynarodowa Komisja ds. Jaj (IEC – International Egg Commission). Głównym celem obchodów ŚWIATOWEGO DNIA JAJA jest promocja konsumpcji jaj, jako jednego z najlepszych produktów spożywczych na świecie.
„Nie ma w przyrodzie drugiego, bardziej doskonałego surowca spożywczego niż jaja” (prof. dr hab. T. Trziszka)
W związku z tym, że jajo posiada zalety zarówno odżywcze, jak i smakowe, poniżej przedstawiamy opracowaną przez IEC listę argumentów przemawiających za spożywaniem jaj.
LISTA 12 POWODÓW DO SPOŻYWANIA JAJ, OPRACOWANA PRZEZ IEC
- Jaja to jedne z najbardziej wielofunkcyjnych produktów żywnościowych na rynku.
- Jaja mają jeden z najwyższych wskaźników koncentracji składników pokarmowych.
- Gdy mówimy o białku jaja, powinniśmy pamiętać, że zostało ono uznane przez naukowców za białko wzorcowe, którego skład i proporcje zawartości poszczególnych aminokwasów przyjmuje się za 100; ilekroć porównywana jest wartość biologiczna białka różnego pochodzenia (mięso, ryby, zboża itd.) jajo jest wzorcem.
- Tłuszcz znajdujący się w jaju to w niemal dwóch trzecich mające zbawienny wpływ na nasze zdrowie nienasycone kwasy tłuszczowe.
- Konsumpcja jaj, wysokowartościowych produktów pod względem pokarmowym, jest jednym z najlepszych sposobów zaopatrywania naszego organizmu w białko.
- Każda pora dnia jest dobra na spożywanie jaj.
- Żółtko jaja jest doskonałym źródłem choliny, niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszego mózgu.
- Zawarte w jajach luteina i zeaksantyna są dwoma nowopoznanymi składnikami pokarmowymi, dzięki którym jaja zostały zaliczone do tzw. żywności funkcjonalnej.
- Jaja są produktem do przyrządzenia niezwykle eleganckich dań na uroczyste okazje.
- Wzbogacenie odchudzającej diety w białko jaja, przyczynia się do stabilizacji poziomu cukru we krwi, co powoduje utrzymywanie się uczucia sytości przez dłuższy czas.
- Dzieci lubią jaja, a rosnący organizm szczególnie potrzebuje zawartych w nich składników pokarmowych; jaja zatem, jako doskonałe źródło aminokwasów, są świetnym pożywieniem dla dzieci.
- Październikowy Światowy Dzień Jaja warto wykorzystać jako inspirację do stworzenia nowych potraw z wykorzystaniem jaj.
Pełen tekst źródłowy IEC na stronie internetowej www.kipdip.org.pl